Is crowdfunding iets voor jou?

Ben je bezig met een ondernemingsplan en loop je vast bij het onderdeel financiering? Dan is crowdfunding mogelijk iets voor jou, sinds het verkrijgen van leningen en andere financieringsvormen moeilijker te krijgen zijn is crowdfunding een stuk aantrekkelijker.

Wat is crowdfunding?

Zoals hierboven al beschreven werd is crowdfunding een andere manier van financieren. Er is enkel contact tussen ondernemers, waardoor je verder geen contact hebt met banken en kredietverstrekkers. Wanneer een ondernemer geen financiele middelen heeft om een onderneming of project op te starten, is een investeerder nodig. Een investeerder vind je niet zomaar, en als je er al een hebt gevonden dan moet je deze ook nog zien te overtuigen met een business crowdfunding pitch.

De ondernemer dient een plan op te stellen voor de crowdfunding, het zoeken naar de juiste investeerder dus. We zien ook vaak dat particulieren die een eigen vermogen hebben, investeren in een project.

Crowdfunding platforms

In 2010 zijn in Nederland de eerste crowdfunding platforms opgericht. Op deze manier kun je op zoek gaan naar de juiste investeerder voor jouw project. Toch was in 2011 nog maar een heel klein percentage bekend met deze vorm van financieren. In 2014 is dit percentage gestegen naar 2%, inmiddels zijn veel zzp-ers en kleine bedrijven (tot 50 werknemers) bekend met deze vorm van financieren.

Toch wordt er nog steeds door de meeste bedrijven gekozen voor een alternatieve manier van financieren, zoals eigen geld 52%, lening via de bank 33%.

Binnen Nederland zijn er diverse organisaties waarbij je je project kunt aanmelden, zoals: goedvoorelkaar.nl of symbid.nl

Geef een reactie