Met welke belastingen krijg ik te maken als zzp-er

Als ondernemer heb je het al druk genoeg met het opzetten en runnen van je business. Daarnaast moet er ook nog een administratie worden bijgehouden, en het vervelendste van allemaal, de belasting. Maar met welke belastingen krijg jij als zzp-er nou eigenlijk te maken?

Inkomstenbelasting

Je betaalt belasting over het inkomen wat je uit je onderneming krijgt. Dit zijn je inkomsten waarbij de bedrijfskosten en eventuele aftrekposten en fiscale regelingen al verrekend zijn.  De aangifte hiervan komt maar 1 keer per jaar voor en dient voor 1 mei te zijn ingevuld. Tip: bij het doen van de aangifte kun je aftrekposten en fiscale relingen aftrekken van de winst, hierdoor wordt je winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting.

Omzetbelasting

Ieder kwartaal dien je je omzetbelasting aangifte te doen bij de belastingdienst. Bij deze vorm van aangifte betaal je de btw (belasting toegevoegde waarde) over het bedrag wat je hebt berekend naar je klanten toe. Standaard is het percentage 21%, maar soms is dit 6%, 0% of geldt er een vrijstelling. De omzetbelasting die je aan de belastingdienst moet betalen, betaal je per maand, per kwartaal of per jaar. Maar meestal dien je dit gewoon per kwartaal te betalen.

Boekhouding uitbesteden of zelf doen

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om zelf de boekhouding te doen, heb je geen kennis van de boekhouding of geen tijd? Dan is het wellicht verstandig om dit uit te besteden. Wil je het toch zelf doen, dan is het wel handig om goed op de hoogte te blijven van alle regeltjes rondom de belastingdienst. Ook kun je ervoor kiezen om een online boekhoudprogramma aan te schaffen, op deze manier houd je zelf de controle over de boekhouding maar wordt het wel vereenvoudigd.

 

Geef een reactie